ZDROWE CIAŁO, ZDROWY DUCH
ponad 9 lat temu
Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r., dzieci mogą jeść między innymi:
KANAPKI: na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego; z przetworami mięsnymi zawierającymi nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g produktu gotowego do spożycia, przetworami z ryb, jajami, serem, z wyłączeniem topionego, wyrobami z nasion roślin strączkowych, orzechami, z warzywami lub owocami, bez użycia soli czy majonezu
PRODUKTY MLECZNE: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów, migdałów zawierające nie więcej niż 10g cukrów w 100g/ml produktu gotowego do spożycia, bez dodatku substancji słodzących, zawierające nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g/ml produktu.
ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWE ORAZ INNE PRODUKTY ZBOŻOWE: bez dodatku cukrów i substancji słodzących, o niskiej zawartości sodu i soli.
OWOCE I WARZYWA: surowe i przetworzone, bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
HERBATA: bez dodatku cukru.
Nasze przedszkole realizuje wytyczne ministra zdrowia i przygotowuje posiłki zgodnie z zaleceniami zdrowego odżywiania